Je ramen openzetten is een geweldige manier om wat frisse lucht je huis in te krijgen, maar vooral in de zomermaanden gaat dit helaas gepaard met tal van insecten in je woning. Wil je muggen, insecten en vliegen buiten je huis houden? Horren zijn de manier! Er zijn verschillende varianten horren voor zowel binnen als buiten. Sommige frames zijn voorzien van rollers zodat ze gemakkelijk geopend kunnen worden als dat nodig is, terwijl andere varianten zoals inzethorren aan de binnen- of buitenkant van het kozijn worden gemonteerd. In dit artikel vertellen we je precies welke hor je nodig hebt voor welk type raam!

Een inzethor voor draai-kiepramen

Draai-kiepramen zijn anno 2022 zonder twijfel de populairste soort ramen – vrijwel iedere nieuwbouwwoning is ervan voorzien. Als jij ook in de zomer lekker je raam wagenwijd open wilt kunnen zetten zonder last te hebben van muggen, vliegen en andere insecten, dan is een inzethor the way to go! Inzethorren worden aan de binnen- of buitenkant van het raamkozijn gemonteerd, waardoor ze in gesloten toestand vrijwel onzichtbaar zijn. Als je een inzethor op een raam monteert, kun je het raam nog steeds gemakkelijk van binnenuit openen. Wel zo comfortabel!

Als het buiten warm is, wil je het huis goed geventileerd houden en tegelijk vervelende insecten buiten houden. In de winter is een hor meestal niet meer nodig omdat de temperaturen dan kouder zijn. Inzethorren, die snel geplaatst en weer verwijderd kunnen worden, zijn een geweldige manier om dit te realiseren. Het grote voordeel van een inzethor is dat het je hem zowel permanent als tijdelijk kunt gebruiken. Na de zomer, wanneer er geen overlast van insecten meer is, kan de inzethor makkelijk weggehaald worden. Het bevestigen kan met meerdere systemen, van klicksysteem tot magneet systeem.

Horren voor naar buiten draaiende ramen

Een naar buiten openend raam is geweldig om veel frisse lucht en een mooi uitzicht binnen te laten, maar het kan ook een landingsbaan zijn voor vervelende insecten. Heb je een raam dat naar buiten draait, dan zijn er gelukkig diverse mogelijkheden om een hor te installeren. Bij de keuze van een hor voor een naar buiten opengaand raam heb je twee keuzes: een voorzethor of een rolhor (of raamrolhor).

Een voorzethor of hordeur is bedoeld om te gebruiken bij een naar buiten opengaand raam. Je plaatst de hor voor het raam, en het lijkt alsof er een deur op het kozijn gemonteerd is. Je kunt het raam gemakkelijk openen en sluiten door de hor op deze manier te openen, zodat je ook als het raam open staat van frisse lucht kunt genieten.

Ook kun je kiezen voor een oprolbaar raamhor, ook wel een raamrolhor genoemd. Deze wordt ook gemaakt voor ramen die naar buiten opengaan en de werkwijze is vrijwel identiek aan die van de voorzethor, alleen kun je bij deze variant de hor naar boven oprollen om het raam te openen en te sluiten.

Houd komende zomer de insecten buiten!

Tijdens de zomer is het openzetten van je ramen een fantastische methode om wat frisse lucht in je huis te krijgen, maar dit gaat helaas gepaard met hordes insecten binnenshuis. Wil je muggen, vliegen, en ander ongedierte uit je huis houden? Een hor toevoegen gaat je helpen!