Het is de angst van iedere huiseigenaar, een lekkend dak bij een hevige regenbui. Heb jij toch een lekkage? Dan is het zaak om snel actie te ondernemen, want jij wil natuurlijk zo snel mogelijk je dakprobleem kwijt. Hoe je dit aanpakt lees je in dit blog.
Hoe ontstaat een lekkage?
Een lekkage aan je dak kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je dak oud en slecht onderhouden is. Gebrekkig onderhoud kan leiden tot scheuren in het dakleer of gebroken dakpannen. Hierdoor kan vocht doordringen tot je dakconstructie wat uiteindelijk kan leiden tot de lekkage die je nu geconstateerd hebt.
Een gebrek aan onderhoud kan er ook voor zorgen dat de dakgoten vol zitten met vuil en blad. Als dit ophoopt, kan het water op het dak niet weggevoerd worden. Dit overtollige water kan ook leiden tot lekkages.
Als laatste kan de schoorsteen voor lekkage zorgen. Schoorstenen worden van binnen opgewarmd terwijl het buiten vriest. Deze wisseling in temperatuur kan ervoor zorgen dat de schoorsteenranden gaan werken: uitzetten en weer krimpen. Wanneer hier geen onderhoud aan gepleegd wordt, kan dit leiden tot scheuren en lekkages.
Daarom is het zeer belangrijk om regelmatig je dak te inspecteren. Ga minimaal 1 keer per jaar het dak op om te kijken of je scheuren of loszittend dakleer ziet en maak je dakgoot schoon. Een lekkage aan je dak is gemakkelijk te voorkomen door regelmatig onderhoud.
Mogelijke gevolgen
De gevolgen van een lekkage kunnen zeer groot zijn, vooral als je niet tijdig ingrijpt. Zo kan je hele dakconstructie aangetast worden, wat betekent dat je volledige dak vervangen moet worden. Ook binnenshuis zijn de gevolgen van een daklekkage groot. Zo krijg je vochtplekken op de muren of op het plafond. Dit kan uiteindelijk leiden tot schimmelvorming. Schimmelvorming in huis is erg ongezond en kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Kortom, genoeg redenen om die daklekkage zo snel mogelijk aan te pakken!
Oplossing
Hoe repareer je een daklekkage? Daar kun je beter niet zelf aan beginnen. Schakel daarom direct een dakdekker in om jouw daklekkage aan te pakken. Een dakdekker start met een dakdetectie om de lekkage op te sporen. Vervolgens repareert de dakdekker het dak. Dit kan betekenen dat je dak opnieuw bedekt wordt of dat de randen opnieuw vastgezet worden.
Vind jij het lastig om een betrouwbare dakdekker te vinden? Maak dan gebruik van Dakprobleem Kwijt. Dit platform heeft een grootste bestand van gescreende dakdekkers door heel Nederland. Daardoor vind je altijd een dakdekker in de buurt. Zo weet je zeker dat je zo snel mogelijk geholpen wordt bij jouw daklekkage.