Ben je bezig met het verbouwen van je huis en heb je wat meer geld nodig om de klus te klaren? Als dat zo is, vraag je je misschien af of er een manier is om je hypotheek te verhogen. Het goede nieuws is dat het vaak mogelijk is om een beetje extra geld te krijgen van je geldschieter, maar er zijn een paar dingen die je eerst moet weten. In dit artikel bespreken we hoe je je hypotheek kunt verhogen en wat je tijdens het proces kunt verwachten.
Je hypotheek verhogen voor verbouwing – vaak kan het!
Een renovatie kan behoorlijk duur zijn, en de kans is groot dat je het geld er niet voor over hebt. Wat doe je dan? Je kunt het meestal van de bank lenen door je hypotheek te verhogen. Dit is mogelijk als je al een overwaarde hebt of als de verbouwing de waarde van je huis zal verhogen. Natuurlijk is dit geen beslissing die je lichtvaardig moet nemen. Je moet er zeker van zijn dat je je de verhoogde hypotheekbetalingen kunt veroorloven en dat de verbouwing inderdaad de waarde van je huis zal verhogen. Maar als je van beide dingen overtuigd bent, ga dan je gang en geef je huis de opknapbeurt die het verdient!
Zo regel je een verbouwingshypotheek
Als je een verbouwing plant, zul je waarschijnlijk een hypotheek moeten nemen. Maar hoe regel je een verbouwingshypotheek? Een optie is ‘onderhands verhogen’. Dit is wanneer je een onderlinge afspraak maakt tussen jou en je bank. Als je je hypotheek bijvoorbeeld al deels hebt afgelost, kun je je hypotheek misschien verhogen. Dit gebeurt als je hypotheekstand daalt, maar het bij de notaris ingeschreven bedrag gelijk blijft. Welke weg je ook besluit te gaan, overleg vooraf met je bank om de best mogelijke rente te krijgen.
Een andere optie is het nemen van een tweede hypotheek, zoals een verbouwhypotheek van NIBC. Dit is in principe een extra hypotheek bovenop je huidige hypotheek. Deze moet wel worden ingeschreven bij de notaris. Hier moet je dus ook voor betalen. Goed om te weten: een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten bij je eigen bank.
Als je naar de bank gaat voor een lening, zullen ze je situatie grondig bekijken. Dit omvat een taxatie van je onderpand, loonstrookjes, werkgeversverklaringen, en bankafschriften. In sommige gevallen kan de bank ook een medeondertekenaar nodig hebben. De reden dat ze al deze informatie nodig hebben is om er zeker van te zijn dat je in staat bent de lening terug te betalen. Ze willen ook zeker weten dat je in staat bent de rente op de lening terug te betalen. Waar het op neerkomt is dat de bank er zeker van wil zijn dat ze hun geld terugkrijgen. Dus als je overweegt een lening af te sluiten, zorg dan dat je al je eenden op een rij hebt.
Verbouwen kan heel leuk zijn!
Je huis verbouwen kan heel leuk zijn – het is een kans om eindelijk dat afzichtelijke behang in de woonkamer weg te werken, of die krappe badkamer in een spa-achtige oase te veranderen. Maar voor je muren begint af te breken, is het dus belangrijk dat je financiën in orde zijn. Verbouwingsprojecten kunnen duur zijn, en als je niet oppast kun je tot over je oren in de schulden zitten. Ons blog geeft tips over hoe je geld kunt besparen bij het verbouwen van je huis, en ook advies over welke projecten de investering waard zijn. Dus als je erover denkt je huis een opknapbeurt te geven, kijk dan eerst rond op onze website!