Velen gaan ervan uit dat het niveau van een voorkeur voor een matras is gebaseerd op je slaappositie en wat je gewoon comfortabel vindt. Je lichaamsgrootte en bouw kan echter ook van invloed zijn op hoe een matras voor je aanvoelt.

In contact staan met je lichaam, je slaappatronen en hoe je lichaam reageert op bepaalde matrassen is essentieel voor een goede matras-ervaring en zorgt ervoor dat je de juiste matras selecteert. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het winkelen voor een matras.

Lichtgewicht

Lichtere mensen plaatsen niet zo veel gewicht en druk op een matras en vinden daarom meestal een traagschuim matras comfortabeler. Mensen die minder wegen, zinken niet zo diep weg in de matras. Als je lichter bent en de neiging hebt om meteen in slaap te vallen, dan is een hybride matras het beste vanwege de comfortlagen en de goede ventilatie die de warmte weghaalt van het lichaam.

Gemiddeld lichaamsgewicht

Voor een gemiddelde persoon zijn er een paar extra variabelen om te overwegen bij het selecteren van een matras, zoals het slapen met een partner, last hebben van rugpijn of de neiging om te zweten bij het slapen. Voor de meeste mensen met een gemiddeld gewicht is een middelzwaar matras de beste optie voor zowel ondersteuning als comfort. Als je rugpijn hebt of slaapt met een partner, is een steviger matras ideaal omdat ze extra ondersteuning en bewegingsisolatie bieden.

Zwaardere mensen

Zwaardere mensen vinden het meeste comfort op stevige matrassen. Wanneer zwaardere personen op een matras liggen, maken ze meer contact met de ondersteuningskern van de matras.

Dit kan ervoor zorgen dat de matras doorzakt, wat kan leiden tot een verslechterde matrasondersteuning. Om de levensduur en ondersteuning van het matras te verbeteren, is het voor zwaardere personen beter om een ​​matras te selecteren met beter comfort en ondersteuningslagen om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je matras haalt.

Matras-stevigheidsniveaus voor verschillende slaapposities

Samen met je lichaamstype bepaalt je primaire slaappositie ook de geschikte stevigheid. Je slaappositie bepaalt ook welke delen van je lichaam contact maken met de matras. 

Zij slapers

Op je zij slapen is de meest voorkomende slaappositie. Slapen in deze positie legt extra druk op de heupen en schouders. Een matras die te stevig is, kan de wervelkolom verkeerd uitlijnen en pijn en druk in bepaalde delen van het lichaam veroorzaken. Een té zacht slaapoppervlak kan een slechte houding veroorzaken vanwege overmatig hangen, daarom geven zijslapers de voorkeur aan stevige niveaus variërend van zacht tot hard, afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Rug slapers

Rug slapers moeten een stevig matras kiezen, als je op je rug slaapt probeer dan een matras te kiezen die voldoende lichaamsondersteuning biedt om het lumbaal te ondersteunen en de wervelkolom neutraal te houden. Matrassen die overdreven zacht of té hard zijn, kunnen lage rugpijn veroorzaken. 

Buik slapers

Slapen op je buik wordt om verschillende redenen niet aanbevolen, het kan spanning op je nek veroorzaken en het ademhalen beperken. Als je niet kunt stoppen, neem dan een steviger matras.