De parasol is een mooi tuinaccessoire, maar hij moet je vooral beschermen tegen hitte en UV-stralen. Alles wat je moet weten over UV-bescherming en waar je op moet letten als je een parasol koopt, vind je in dit korte artikel. Veel mensen kopen een parasol die mooi past bij hun tuinmeubelen, en dat is niet gek: een parasol heb je tegenwoordig in alle soorten en kleuren, van een prachtige zwarte parasol tot de meest uiteenlopende kleuren!

Een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten als je een parasol koopt:

– Bescherming tegen UV stralen
– Hittebescherming
– Andere eigenschappen van kleuren
– Blijft hij goed op z’n plek staan
– Is hij weersbestendig

Welke parasolkleur biedt de beste UV bescherming?

Het is een misvatting dat hoe feller de parasolkleur is, hoe minder UV-bescherming hij biedt. Veel belangrijker dan de kleur van de bekleding, is de dikte van de stof. Oók een lichte taupe parasol kan namelijk prima zonwerend zijn. Een minimumwaarde van UPF 50+ wordt aanbevolen. Een UPF waarde (Ultraviolet Protection Factor) van 50+ betekent dat de stof minder dan een vijftigste deel van de UV-straling doorlaat, dat wil zeggen maximaal 2 procent. Volgens onderzoek heeft de kleur geen belangrijke invloed op de UV-transmissie. Je bent dus vrij in de keuze van de kleur van je parasol, zorg er alleen wel voor dat de stof dik genoeg is.

Welke parasolkleur biedt meer bescherming tegen hitte?

Lichte kleuren reflecteren en zwarte kleuren absorberen, zoals bekend is. In de regel echter is de afstand tussen de ligstoel en de parasol of tussen de zithoek en de parasol groot genoeg om de warme lucht onder de parasol te laten ontsnappen. De kleur van het zonnescherm en de warmte eronder worden gerelativeerd, want de warme lucht ontsnapt. Degene die eronder zit op de comfortabele tuinmeubelen merkt nauwelijks het verschil in warmte. Niettemin geven lichtere zonneschermen in ieder geval een subjectief koeler gevoel van warmte. Een extra windafvoer aan de punt van de parasol kan ook helpen de warme lucht te laten ontsnappen.

Wat is de beste kleur voor een parasol?

In de natuur speelt de kleur geel een belangrijke rol en ze trekt echt insecten aan. De intense zomerkleur oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vooral koolzaadkevers. Gele parasols kunnen dus snel verward worden met aantrekkelijke koolzaadplanten. Wil je deze insectenverwarring helemaal vermijden, doe het dan zonder het gele zomertuinaccessoire.

Bij gebruik van donkere parasolbekleding moet erop gelet worden dat een stof van hoge kwaliteit gebruikt wordt. Goedkope versies zijn niet erg UV-stabiel en verbleken snel. UV weerstand door lichtechtheid wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 8. Lichtechtheid wordt gedefinieerd als de weerstand van de stof tegen de inwerking van licht. De beoordeling gebeurt in niveaus (echtheidsgetallen), hoe hoger het niveau, hoe beter de lichtechtheid. De waarde 1 is zeer laag en de waarde 8 is uitstekend. Het is dus belangrijk dat je hierom vraagt als je een parasol gaat kopen.

Onze tip: Vraag daarom je dealer naar de lichtechtheid of het echtheidsgetal van de parasolhoes.

Lichte kleuren versus donkere kleuren

In principe hebben lichte kleuren zoals natuurlijk wit, lichtblauw, lichtgroen, turkoois een heel vriendelijk effect en stralen ze een absoluut zomergevoel uit in de tuin. Voor wie bijzonder gevoelig is voor hitte, kunnen lichtgekleurde parasols een voordeel zijn, want lichtgekleurde stoffen slaan warmte niet in dezelfde mate op als donkergekleurde stoffen.

Zelfs als de verschillen marginaal zijn, kunnen ze subjectief als zeer groot worden ervaren. Een voordeel van donkere stoffen is dat ze, soms onopvallend, opgaan in de natuur; denk aan alle tinten groen en ook taupe. Omdat donkere stoffen warmte opslaan, is het onder een donkere kap in de frisse avonduren wat behaaglijker. Dit effect is echter ook relatief. Als het ’s avonds te fris wordt, kun je bij voorkeur gaan voor een all-round plaid – dit houdt ook de vervelende muggen weg van je huid.

Onze tip: Als je een parasol koopt, zorg dan dat de stof dik genoeg is en kies je lievelingskleur.

Zorg er verder voor dat je parasol op een zeer stevige voet staat. Wij adviseren marmer met wieltjes. Deze voeten zijn massief en erg zwaar, maar ze zijn toch eenvoudig te verplaatsen door de wieltjes. En als je kiest voor een goede kwaliteit stof, dan weet je zeker dat je parasol niet gaat roesten of dat er schimmels op het doek ontstaan.
Naar boven